Aksaray ilinin yatırım yapmak için lokasyon olarak uygun konumda olması, devlet tarafından verilen teşvikler, istenilen büyüklükte uygun yatırım alanlarının bulunması, ulusal çaptaki büyük şirketlerin Aksaray’ı yatırım üssü seçmeleri (Mercedes-Benz Türk A.Ş, Brisa, Sütaş, Assan Hanil, LC Waikiki, Magna, Doğuş Çay, Colin’s, Eren Holding, Eroğlu Holding vb.), Aksaray Üniversitesi gibi bilgi üreten ve nitelikli insan gücü yetiştirebilen bir kuruluşun varlığı gibi fırsatlar, yatırımcılar için Aksaray’ı cazip bir yatırım merkezi konumuna getirmiştir. Bunun en belirgin örneği Mercedes-Benz fabrikasıdır. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD)’nin son 3 yıllık verileri incelendiğinde; 2021 yılında Türkiye’de toplam 34.652 adet kamyonun 21.907 adedi Mercedes-Benz Aksaray fabrikasında üretilmiştir. Firmanın 2022 yılında toplam kamyon üretme kapasitesi 22.300’dür. Mercedes Benz Türk A.Ş., Aksaray’da 1986 yılından bu yana çeşitli tonajlarda 300.000 adetten fazla kamyon üretmiş olup, kurulduğu günden bu yana Aksaray’da toplam 1,3 milyar euronun üzerinde yatırım yapmıştır. Mercedes Benz Türk A.Ş.’nin Aksaray’da kurulması, tedarikçilerinin de Aksaray’a gelmesi yönünde çarpan etkisi yaratmış ve Aksaray’da otomotiv sektöründe potansiyel küme oluşmuştur.
Otomotiv yan sanayide önemli bir yere sahip olan Brisa (Bridgstone&Sabancı joint venture) Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde 2013 yılında yatırım kararı almış olup, yatırımcı firmaya 300 milyon dolarlık yatırım için 1.000 dönüm arazi tahsisi yapılmıştır. Firma yatırımını %90 üzerinde tamamlamıştır ve yaklaşık 500 kişi istihdam etmektedir. Yatırımın tamamlanması ile birlikte istihdam rakamlarının 700’ü bulması beklenmektedir.
Aksaray ilinde faaliyet gösteren SÜTAŞ A.Ş.; eğitim merkezi, uygulama çiftliği, damızlık yetiştirme çiftlikleri, yem fabrikası, süt ürünleri fabrikası, geri kazanım ve enerji tesislerinden oluşmaktadır. SÜTAŞ grubu tarafından 2006 yılında 2,7 milyon TL ile başlayan yatırım yıllar itibariyle artarak TR71 bölge ekonomisine önemli katkılar sağlamıştır. 2020 yılı itibariyle yaklaşık 1700 kişiyi doğrudan ve dolaylı olarak ise yaklaşık 20.000 kişiye istihdam sağlamaktadır.
Dünya çapında Loft ve Colin’s gibi markaları olan ve önemli uluslararası firmaların ürünlerinin üretimi gerçekleştiren Eroğlu Şirketler Grubuna bağlı giyim firması, Aksaray Merkez OSB’de 2004 yılında önemli bir yatırım yapmıştır. Aksaray’daki yatırım firmanın daha da büyümesinde öncü rol alırken istihdama olan katkısı çok fazla ses getirmiştir. 2004 yılında yaklaşık 450 personele sahip olan firma, 2022 yılı itibariyle istihdam sayısını yaklaşık 2.000’e çıkarmıştır. Sektördeki cazibe ve Aksaray ilçelerinde yeni kurulan ilçe OSB’lerinin teşvik ve yatırım konusundaki iştah açıcı özelliği dolayısıyla Eroğlu Giyim, ayrıca Sultanhanı OSB’de 30.000 m2’lik alanda yeni bir fabrika kurmayı planlamaktadır. Yeni yatırım ile yaklaşık 1.000 kişilik istihdam gerçekleştirilmesi ön görülmektedir.
2021 yılında tekstil sektörünün öncü firmalarından olan LC Waikiki firmasına Aksaray OSB’de 530 dekar arazi tahsisi gerçekleştirilmiştir. Firma Aksaray’da lojistik merkezini kuracak ayrıca bazı ürünlerinin konfeksiyon imalatını gerçekleştirecektir. Yatırımın toplam sabit yatırım tutarı 3,65 milyar TL olup, 4.500 kişiye ilave istihdam sağlaması beklenmektedir. Etap etap tamamlanacak yatırımda, 2022 yılı itibarıyla yatırımın birinci etabı tamamlanmıştır ve yaklaşık 1.000 kişilik istihdam için ilana çıkılmıştır.
Orta Anadolu’nun ortasında merkezi bir konumda bulunması, genç, dinamik ve girişimci bir üniversitesinin olması ve yüksek kalitede işgücüne sahip olması Aksaray’ın motorlu kara taşıtlar ana ve yan sanayinin öncelikli sektör olmasına büyük katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından otomotiv yan sanayi sektöründe 2011-2022 yılları arasında toplam 14 projeye 7,3 milyon TL destek sağlanmış olup yatırımcıların eş finansmanı ile birlikte 18,6 milyon TL’lik bir yatırım hacmi oluşturulmuştur.